Er zijn enorm veel verschillende soorten glijmiddel. Maar hoe maak je nou de juiste keuze? In onderstaande tekst leggen we het uit, en kun jij goed ingelicht glijmiddel kopen.

Wat is glijmiddel nou eigenlijk?

Durex massage Play 2in1Glijmiddel is een vloeibaar goedje dat door mensen gebruikt wordt bij masturbatie of geslachtsgemeenschap. Deze vloeistof wordt vaak aangebracht op geslachtsdelen om de daadwerkelijke penetratie te vergemakkelijken. Daarnaast kan het natuurlijk ook rechtstreeks aangebracht worden op een seksspeeltje, of op andere lichaamsdelen voor bijvoorbeeld een (erotische) massage.

Glijmiddel wordt vaak gebruikt door vrouwen wanneer de vagina niet vochtig genoeg wordt voor aangename geslachtsgemeenschap. Het is echter een enorme misvatting dat glijmiddel alleen door bovengenoemde vrouwen/stelletjes gebruikt wordt. Glijmiddel is namelijk ook erg leuk om te gebruiken als opleukertje voor je vrijpartij. Glijmiddelfabrikanten weten dit ook en bedenken allemaal slimme toepassingen waardoor glijmiddel niet alleen gebruikt kan worden als smeermiddel, maar ook dienst doet als uitsteller voor orgasmes, en aangename tintelingen veroorzaakt tijdens gebruik.

Er zijn verschillende soorten glijmiddel die ook voor verschillende situaties geschikt zijn. Hieronder leggen we uit welke soorten er zijn, en in welke situatie je ze kunt gebruiken.

Glijmiddel op oliebasis

We beginnen met de minst populaire soort glijmiddel. Eigenlijk is deze soort meer massage-olie en niet echt bedoeld voor tijdens de seks (penetratie). Door de oliebasis kan deze glijmiddelsoort lelijke vlekken achterlaten in je bed, die je er niet zomaar uit wast. Daarnaast is glijmiddel op oliebasis onverstandig te gebruiken in combinatie met condooms en latex-speeltjes. Dit komt omdat de olie in het glijmiddel de latex aantast waardoor er gaten in je condoom kunnen ontstaan, of je speeltje kapot gaat.

Oliebasis do’s & don’ts

 • Do: Gebruiken voor masturbatie bij mannen
 • Do: Gebruiken als massage-olie
 • Don’t: Inwendig gebruik (penetratie)
 • Don’t: Gebruiken i.c.m. condooms of speeltjes

Glijmiddel op siliconenbasis

Deze soort glijmiddel is met stip de best verkochte variant. Dit glijmiddel kan namelijk gebruikt worden voor veel verschillende doeleinden. Door de siliconen in de vloeistof is het te gebruiken onder water, en droogt het niet uit tijdens de seks. Ook is het minder ‘vettig’ dan glijmiddel op oliebasis waardoor het minder snel nare vlekken in je beddengoed geeft. Deze variant tast soms condooms aan. Hierdoor is het raadzaam om goed in de gaten te houden of de glijmiddel die je koopt bewezen veilig is voor gebruik met condooms, dit wordt vaak duidelijk vermeld.

Wanneer je een seksspeeltje hebt dat ook gemaakt is van siliconen, dan is het niet handig om deze variant te gebruiken. Het is namelijk mogelijk dat de siliconen verkeerd op elkaar reageren waardoor je speeltje kapot kan gaan.

Siliconenbasis do’s & don’ts

 • Do: Gebruiken voor masturbatie & seks
 • Do: Onder water gebruiken
 • Don’t: Gebruiken met siliconen seksspeeltjes
 • Don’t: Gebruiken i.c.m. condooms (mits aangegeven veilig)

Glijmiddel op waterbasis

Deze variant is perfect te gebruiken in combinatie met speeltjes en condooms. Dit glijmiddel, op basis van water en (vaak) glycerine, is niet schadelijk voor de huid of voor je seksspeeltjes. Als het op gebruik aan komt is dit dus de meest veelzijdige soort glijmiddel. Helaas kleven er ook wat nadelen aan glijmiddel op waterbasis. Glijmiddel op waterbasis droogt namelijk snel op en wordt snel opgenomen door de huid waardoor je het vaak opnieuw aan moet brengen tijdens de seks. Daar staat wel tegenover dat deze glijmiddel vaak de goedkoopste variant is, het is dus niet erg om er wat meer van te gebruiken!

Waterbasis do’s & don’ts

 • Do: Gebruiken voor masturbatie & seks
 • Do: Onder water gebruiken
 • Don’t: Gebruiken met siliconen seksspeeltjes
 • Don’t: Gebruiken i.c.m. condooms (mits aangegeven veilig)

Overige soorten

Buiten bovengenoemde soorten glijmiddel zijn er nog een aantal extra soorten. Zo heb je bijvoorbeeld organisch glijmiddel, dit wordt gemaakt van plantaardig materiaal waardoor het milieuvriendelijk is. De ervaring leert echter dat organisch glijmiddel vaak niet goed werkt, waardoor je er erg veel van moet gebruiken. Ook kunnen organische glijmiddelen zorgen voor lelijke irritaties, want organisch is natuurlijk geen garantie voor veiligheid en betrouwbaarheid.

Glijmiddel met een smaakje

Naast organisch glijmiddel heb je ook glijmiddel met een smaakje. Dit kan erg prettig zijn om orale seks fijner te maken voor de gever. De smaken van glijmiddel variëren tussen zoete fruitsmaakjes tot aan koffiesmaak, de mogelijkheden zijn ontelbaar, Het meest bekende glijmiddel met een smaakje is van Durex, dit kan je niet ontgaan zijn! Toch zijn er nog veel meer merken die glijmiddel met een smaakje fabriceren. Voorbeelden van andere merken die glijmiddel met een smaakje verkopen zijn Playboy, Eros en Waterglide.

Tintelend of verwarmend glijmiddel

durex play warmingZoals vermeld in de introductietekst van deze pagina bestaat er ook glijmiddel met een speciale werking. Deze glijmiddelen kunnen gebruikt worden om bijvoorbeeld een orgasme uit te stellen, of juist om eerder een orgasme te krijgen. Deze glijmiddelen bevatten speciale stofjes die voor een aangename tinteling zorgen, of een verwarmend effect hebben op je geslachtsdeel.

Conclusie

Er zijn enorm veel verschillende merken en soorten glijmiddel. Welke precies voor jou geschikt is dat is een persoonlijke kwestie. Wil je bijvoorbeeld een orgasme uitstellen, of misschien een erotische massage geven aan je partner? Of wil je experimenteren met anale seks? Bekijk ook eens ons aanbod, en koop jouw favoriete glijmiddel!